Sunday, April 5, 2009

Nikmat kurniaan Allah...

Terlebih dahulu saya ingin ucapkan terima kasih kpd Kak Suzi pasal tunjukkan resepi menu kami tengah hari ini iaitu sup tulang merah. Memanggg sedappp...
Yg sebenarnya first time kami sekeluarga rasa sup ni kat kpg majidee. Pelik rupanya tapi sedap, siap owner tu cerita asal usul sup tu lagi. Supnya warna merah, ingatkan pasal apa jadi kaler tu, rupanya pasal tomato.
Secara kebetulan pulak terbaca blog kak suzi, ada pulak sup yg seumpama yg kami makan tu. Maka hari ini pun dgn perasaan berkobar2 pun try la masak.
Tapi saya tak guna tulang, sebab kami pakai daging. Kalau ikut resepi asal kena pakai tulang.
Godek punya godek.. ni lah hasilnya, kalau nak try boleh la guna resepi kak suzi tu...

Tengah nengok resepi la tu... resepi di hujung jari la katakan zaman sekarang ni..


Jangan terperanjat tengok pressure cooker kami yg mmpunyai daya kreativiti tinggi nih..hehe..


Akhirnya sup tulang merah jadi sup daging merah... jgn main2, suami dan anak2 tengok terus rasa lapar. Sup ni makan dgn spegitti atau roti pun sedapp!


Lagi sedap kalau tambah dgn kicap pedas... jawa tetap jawa... memang terangkat.

Kesimpulannya, memang nikmat makan hari ini, Allah kasi sedap pada makanan kami semua. Penyediaan pun tak susah, simple je. Husband kata boleh buat lagi sekali. Alhamdulillah, syukur...

12 comments:

Anonymous said...

akkk!.. pressure cooker?

isfan said...
This comment has been removed by the author.
Shais said...

salam ziarah,

terima kasih sudi singgah di blog saya.

saya ada menjual ring sling cuma belum publish di online. sekiranya berminat boleh email kat sha_is@yahoo.com

terima kasih.

Anonymous said...

Salam

Terima kasih sb zihin saya. Biasa le kekadang 2 iman lemah gak.

Ahlia Azhar

Anonymous said...

Best gak masak kalo ade org makan kan???
Kami skrg ni nk amal sunnah. Makan bila lapar je. InsyaAllah belajar2.

Ahlia Azhar.

izat said...

Salam,

Anonymous,itu pressure cooker paling canggih..tu suami punya idea lah tu, masa duk penang dulu kalau depa keluar khuruj, selalu masak gulai daging nak cepat empuk buat camtu lah.. he he he.. doalah Allah kasi pressure cooker betul nya.. insya Allah.

Kak Shais,
Kalau saya nak beli ring tu nanti saya e-mail kakak ye..

Kak Ahlia Azhar ( tak tau nama kakak ),
Bab zihin takdelah terror sgt.. saya bdk baru blajar, segan nak zihin akak, dah selalu ke suami akak kuar 4 bulan? Teringat dulu masa suami saya kuar 40 hari, mujahadah duk sendirian ngan anak2 kat tpt org.. serah diri pada Allah je.. doa utk saya bulan 6 ni suami nak kuar 40 hari..( kat tpt org lagi saya nih ).. masa saya duk utara dulu, org2 lama selalu pujuk saya "tak lama je lagi tuh, kejap lagi balik lah tuh".. jaga diri baik2 kak..

Suzi said...

salam izat...
hihihi, canggih pressure cooker tu. kreatif tu...
betul tu yg jadikan masakan sedap ke tak Allah...
bulan 6 hubby keluar 40 hari ye?? moga dipermudahkan Allah. Doa2kan kami kat sini...iman lemah ni...

izat said...

Salam.. kak suzi, kalau sesak2 tak de pressure cooker leh pakai idea tu..hi hi.. tq kak for the recipe. Alhamdullillah, dgn izin Allah sedap kak..
Insya Allah, kalau cuti lulus, suami kuar, kalau tak dapat cuti kena cari jalan lain.. ni kira by hook or by crook nak nak jugak kuar..akak pun doa lah untuk saya n family.. ni tgh 'sejuk' nih..lemah..

Ummu Fatimah said...

Salam izat,
duk selatan area mana ni? jangan2 kita kenal tak?

izat said...

Salam kak Ummu Fatimah..
saya selalu taklim kat markaz kpg sinaran tuh. Tu pun jarang2 pergi. Tengok suami kerja ke tak. Tu yg tanya akak selalu taklim kat mana? saya tak pernah pergi pasir gudang tuh.. suami cakap jauh.. insya Allah satu hari kita jumpa ye..

Ummu Fatimah said...

Saya pernah keluar 3H kat markas. Itu pun 2 tahun yg lalu. Sebenarnya tak la jauh sgt PG ke Kg Sinaran. Masuk highway, terus aje insyaAllah sampai la nanti.

izat said...

Kak Ummu Fatimah,
Boleh la kita kenal2 nanti, saya baru pindah sini tahun lepas, tak brapa kenal masturat kat sini, tu yg asbab sejuk tu..
Rasa2 satu hari mmg nak pegi ke PG. Boleh la ziarah...