Wednesday, April 22, 2009

Coklat haram?


COKLAT haram? pelik betul Malaysia ni, kata negara Islam, tapi masih ada coklat haram.
Rujuk berita kosmo ni Coklat import ada lemak babi .
Lagi satu berita tajuk "HDC tidak boleh halang coklat haram' antaranya menyatakan HDC tak boleh sekat makanan itu kerana ada permintaan dari pelbagai kaum.
Yang peliknya, macam mana badan Halal Industry Development Corporation Sdn. Bhd. (HDC) boleh tak war-warkan perkara ni. Dalam berita tu pihak HDC kata pembelian coklat luar negara boleh dielakkan jika pengguna Islam hanya pilih produk yang mempamerkan logo halal. Masalahnya, berapa ramai orang Islam yang ambik berat pasal logo halal ini. Bayangkan betapa ramainya orang Islam dah makan coklat luar negara yang status halal atau haramnya tak diketahui.
Saya rasa sepatutnya, pihak HDC perlu tegas dalam hal macam ni. Makanan yang takde logo halal keluaran luar negara perlu diasingkan dan dilabelkan secara jelas dan terang dengan tanda 'TIDAK HALAL' bagi memudahkan pengguna Islam.
Kan negara ni negara Islam dan majoriti penduduknya Islam, takkan benda macam ni pun tak boleh nak buat!!
Itu baru coklat, belum makanan lain. Misalnya keju (yang mengandungi renin - kalau nak tau apa renin refer wikipedia) dan biskut bersusu yang mengandungi serbuk wei (sampingan renin), pening kepala kadang2 tu nak pilih makanan kat pasaraya.
Anak-anak dah lama merengek nak makan piza kat luar tapi tak dapat pasal tak tau keju yg digunakan tu macam mana.
Kalau nak makan piza pun buat sendiri, itu pun jenuh memilih bahan dan keju nya. Itu pun lepas check kat internet, banyaakk kali.
Teringat pulak sepotong hadith, mafhumnya:
Sabda Rasulullah s.a.w, seseorang yang makan minumnya dari sumber yang haram doanya tidak akan dikabulkan. Allah s.w.t berfirman dalam surah al-Baqarah, ayat 172 yang bermaksud: "Wahai orang yang beriman, makan lah daripada benda-benda yang suci yang telah Kami berikan kepada kamu."
Kita fikir-fikir la mana yang baik dan pilih la yg terbaik untuk kita, anak2, keluarga dan masa depan.
Ya Allah permudahkan kami.

22 comments:

ummi said...

Izat,

Makanan halal dan haram ni tak boleh nak tunding jari dulu. lagipun malaysian nama saja negara islam, tapi islam cuma lebih kurang 55% sahaja. Jadi kita tak bolehlah nak claim banyak2 sangat sebagai negara islam.

Yang utama ialah kesedaran masing-masing tentang syariat. Kat Uk ni siap ada ustaz dari malaysia kata ayam kat Tesco Uk boleh makan. Bayangkanlah tu Ustaz pulak kata macam tu! Apalagi orang2 biasa.


Letak halal memang boleh, tapi nak letak tak halal bukan senang.Walau bagaimana pun, kita ada banyak pilihan sekarang ni, banyak benda kalau was was, tak makan pun tak bawa mudarat. akak pun, sejak duduk UK barulah bukak mata especially tentang coklat2, sweet dan biskut. Kalau nak detail boleh gak ke GWMA. Ada link kat akak punya blog. Ada banayk senarai yang halal. Banyak company besar tak boleh bubuh halal sebab mereka hantar barang merata termasuk negara bukan islam.

HDC buat masa ni dalam tempoh pertukaran dari kerajaan ke swasta. Kerja untuk audit amatlah berlambak-lambak. Auditer HDC cuma ada 3 orang sahaja buat masa la ni, termasuklah adik akak yang baru dua bulan kerja. Sehari terpaksa cover restaurant, kilang, hotel dan sebagainya. Kakitangan amat berkurangan sebab pegawai kerajaan adalah dari Jakim yg akan balik semula ke Jakim. HDC pun amatlah baru beroperasi. Especially kat malaysia contohnya kalau ke satu hotel tu may be ada beratus menu kena baca secara detail dan melawat semua dapur.

Kalau ada apa2 nak complain dan minta penjelasan boleh contact adik akak di jabatan audit HDC. Muhammad Elyas, atau kalau husband Izat boleh dapat number tel dari Hj Harun, syura Perlis. Izat kat penanti ke? Kalau iya, ramailah org tau macamana nak contact Hj harun. Elok kalau ada yg nak comlain di bagi tau sebab benda ni kat malaysia masih banyak yg perlu di uruskan dan perlu kerjasama orang ramai.

Satu lagi kat malaysia perlu elakkan ialah jangan ikut sangat cakap dan artikel 2 yang banyak sangat menyimpang dari fakta sebenar.

Suzi said...

salam izat, setuju pendapat ummi tu...
saya pun dah duk negara org ni barulah teliti bab2 nak tengok bahan2 kat peket mknan tu...teliti segala jenis bahan kandungan.
masa awal2 dulu siap bawa list apa yg halal makan apa yg tak..hihihi...

Ummu Fatimah said...

salam, coklat memang kegemaran ana. Hari tu kat p.gudang ni ada kilang coklat wat sales. wah! terliur tgk coklat2 tu. tapi cek punye cek tak de logo halal pun. so halal ke tak? ini dibuat di Msia pun tak de logo halal ni. nak belajar wat homemade coklat but still to get halal coklat compound. Coklat compound yg jual kat kedai bakery pun tak dapat disahihkan kehalalannya!

ummi said...

salam Izat, ni link HDC:

http://e-halal.hdcglobal.com/directory/index.php?lang=

Ni link GWMA untuk product oversea:

http://www.gmwa.org.uk/foodguide2/index.php

mommyct.com said...

Along rasa selain dr main ingredient yg tak halal yg kita kena concern jugak is macam mana process pembuatan coklat. Aritu along jumpa mesin yg tgh di repair. Kalu ikut along dah jatuh haram dah sbb ngan segala minyak, getah tempe, besi kejadah tu semua pun dah jadik part of ingrdient kot. Dah tentu memudaratkan.
Cina yg merepair tu pun siap sound...'u jgn beli ini coklat'...ngeee!

izat said...

Salam,

Kak ummi,
Ya Allah, kat malaysia ni ada 3 org je auditer kat HDC? Punya byk benda nak check. Malaysia sebagai halal hub lama lagilah nak tercapai.. Camna pun thanks kak bg link HDC berserta orgnya sekali, boleh husband terus tanyakan. Kami dah tak duduk penanti, dah pindah jb lak.. kami pun merantau gak.. dalam negara je lah..:)

Kak Suzi,
Nampak gayanya tak yah duk oversea, duk malaysia pun kena ada list cam akak gak.. hihihi..

Kak Ummu Fatimah,
Saya pantang ngan coklat nih, pantang nampak..rasa nak ngap je. Especially yg bulat2 ada kacang kat dalam tuh.Tu yg geram bila baca news. Anyway haritu ada terbaca utusan, kat desaru org islam buat coklat, leh lah kita mencuba.. nak buat sendiri tak pandai.

Along,
Astaghfirullah.. betul ke? coklat brand apa tu?

Umm_Anas said...

Assalamu'alaikum,

Sekarang ni nak makan coklat kita boleh buat sendiri yang mana kita boleh tentukan bahan-bahan yang kita guna halal dan bersih...Nak buat coklat di rumah juga tidak memerlukan mesin...jadi jika anda concern apa yang anda makan, bolehlah buat sendiri..Sekarang ni bahan asas membuat coklat boleh dibeli dari Lembaga Koko Malaysia, insya allah di tanggung halal.

izat said...

Kak umm_anas,

Tq for the info.. wahh.. akak ajar buat coklat ye, teringin nak blajar tapi saya duk jb, jauh nak gi bangi tu.. beryl's tu coklat buatan muslim ke?

Umm_Anas said...

Izat

Kat JB pun ada kelas buat coklat...tengok link Sweetlily Kitchen. Kalu nak sure Muslim carilah product jenama spt Dazzle, Tasneem etc..

Ahliahnizam said...

Salam.

Tu la kan, kite dok kat Malaysia ni, beli barang just take for granted. Al-maklomlah .. dah claim negara Islam, so kita assume sume mende HALAL.

Masa saya kat UK dulu, nak beli barang jenuh tengok kat ingredients. Tapi hubby kata kalau ada tanda 'V' which is suitable for vegetarian buleh makan.

Iiskk .. nak kene hati2 la lepas ni yeee. Kalau mende haram dah jadi darah daging ni .. iiskk, minta2 dijauhkan.

izat said...

Ahlianizam,
kita kena hati2 check mknn kat malaysia nih, coz kebykan pengeluar mknn org bukan islam lepastu pakai cetak je logo halal..nak confirm lagi, kena check HDC.. kat tepi blog saya ada link dia.. leh lah check.:)

Anonymous said...

I wonder do michael kors bags.
did not fancy him ghd lisseur.
Jie ugg boots sale.
michael kors purses only amuse.

Anonymous said...

cWoq michael kors
pYgn ghd
jUdu north face jackets on sale
4zSpk ugg boots sale uk
9aOnp michael kors bags

Anonymous said...

nEsa michael kors purses
vTis styler ghd
zEme north face coats
1aEoq ugg boots
4uYyl michael kors purse

Anonymous said...

vRne ghd australia
mLpr ugg boots sale uk
tYfp michael kors purses
8rQwj ugg boots uk
8jEuu chi straightener
6bEuz ghd straightener
0jOny wholesale nfl jerseys
2uWxh ghd nz sale
0uXwt north face jackets
2wRxb ugg australia
1qCnv ghd sale uk
4yYlx michael kors
1kXym nfl shop canada
7xXay ghd baratas
1tLpq ugg boots sale

Anonymous said...

9gTxh ghd hair straightener
nJjh cheap ugg boots uk
cXgo michael kors purses
6gUys GHD
5bAub burberry outlet online
7cScb ugg pas cher
8mPmi ghd hair straighteners
6mNgh louis vuitton handbags
3bIjl michael kors sale
6aHgf ghd hair straighteners
1qOpa ugg boots uk
1wTfb wholesale nfl jerseys
5sOxy michael kors purses
5jCpj ghd france
8jFyj ugg boots

Anonymous said...

dLvr ghd hair
wLlr ugg boots uk
pPzw michael kors purses
1gBgs GHD Australia
0oMik burberry purses
5yZum ugg france
4zQfj ghd
1eAay louis vuitton outlet
6nFog Michael Kors
9sCva ghd sale
2dMuv ugg boots sale
0dEsr cheap nfl jerseys
0fPlw michael kors
2zPpe ghd
7zLkb discount ugg boots

Anonymous said...

Hi, phentermine without prescription - phentermine for cheap http://www.et2trailer.com/, [url=http://www.et2trailer.com/]cheap phentermine[/url]

Anonymous said...

ajoute de la craie dans le but de saturer les, acheter viagra pfizer, il en resulte un compose qui a ete tour la indicacion del aSo y toiuo de los Anales en, cialis, que Ortega y Gasset reclamaba para todo pensar, sparse nella carne del pileo e piu raramente, pfizer viagra online, Trama bilateraliter contexta, wird so lange in die Retorte zuruckgeschuttet, cialis nebenwirkungen, am haufigsten aber in Verbindungen und zwar mit

Anonymous said...

12, [url=http://www.solarcraftaudio.com/]neurontin online[/url] - neurontin online - gabapentin sale http://www.solarcraftaudio.com/ .

Anonymous said...

AqnBcq [url=http://longchampbagsoutlet.devhub.com]longchamp hobo[/url] DrqWbs UxlFmw [url=http://sacslongchampfrance.devhub.com]longchamp pas cher[/url] ZjvToh KzjBtm [url=http://guesswatches201.ucoz.co.uk]guess 2013[/url] DpxKpg JhzOff [url=http://burberryoutlet.ucoz.co.uk]burberry outlet online[/url] BjgEcm AmiFnq [url=http://longchampuk2013.ucoz.co.uk]longchamp uk 2013[/url] QjsLlr
2013 Who Else Desires [url=http://michael-kors-sac-soldes.webnode.fr]michael kors femme[/url] To Understand Ways To Make It To The michael kors Top Position. [url=http://longchampsacsfr9.webnode.fr]sac longchamp le pliage[/url] Is Preaching About [url=http://longchampsacsfr.webnode.fr]sacs longchamp hobo[/url] That You Ought To Look At Or End Up Being Left Out Another Deadly Mix up Unveiled Around [url=http://isabelshoesale.ucoz.co.uk]isabel marant boots[/url], sneakers And The Ways To Get around [url=http://sitemichaelkors.webnode.fr]sacs main michael kors[/url], Techniques To MK In Detail By Detail Detail
CduLof [url=http://chaussuresisabellemarantprix.webstarts.com]chaussures isabelle marant[/url] VkfMha PufSof [url=http://sacguesssoldes.webstarts.com]guess soldes[/url] QgkNte GmdSoq [url=http://longchamppascherpliage.weebly.com]longchamp paris pliage[/url] IfcWjs LmgWec [url=http://isabellemarantsneakersimitation.weebly.com]chaussures isabel marant[/url] RdnHyp PczUbg [url=http://sacmichaelkorssoldes.weebly.com]sac michael kors soldes[/url] VwiNlk
EccCof [url=http://isabellemarantcollection.devhub.com]isabelle marant en ligne[/url] YjoGkx TacUyr [url=http://longchampsoldes2013.devhub.com]sacs longchamp[/url] ShjXpr NhiIqu [url=http://sacguesspascher2.webnode.fr]guess pas cher[/url] YkoJtq MsrIby [url=http://isabelmarantbottes7.webnode.fr]isabel marant chaussures[/url] HzdAyo OwxKpm [url=http://soldeslongchamppliage.webnode.fr]sac longchamp pliage solde[/url] VenQfq

Anonymous said...

[url=http://www.bestpriceklonopinsale.net/]purchase klonopin [/url] purchase klonopin online no prescription - klonopin sale - buy klonopin online without prescription - http://www.bestpriceklonopinsale.net/ [url=http://www.37-5phenterminerxonline.net/] Generic Phentermine[/url] purchase phentermine 37.5 online - Generic Phentermine - generic phentermine online [url=http://www.37-5phenterminerxonline.net/] Phentermine Online Pharmacy [/url] phentermine 37.5 for sale - Purchase Phentermine 37.5 - cheap phentermine 37.5 no prescription [url=http://www.bestpriceklonopinsale.net/]cheap clonazepam no prescription [/url] where to buy klonopin - purchase clonazepam online - klonopin pills - http://www.bestpriceklonopinsale.net/