Monday, August 31, 2009

Kakak sabaaarr...!!

Nur Farhah nak jalan-jalan...

KAKAK SABAAAR...! Jangan terperanjat ye.. itu lah laungan anak dara ku yg baru belajar puasa. Umur Farhah baru 5 tahun. Hari pertama, dia puasa bangun sahur, mula2 nampak ok tiba2 je dalam pukul 12 lebih nak pukul 1 tengah hari dia dah tak keruan dah Farhah tu.
Tak keruan apa? tak keruan lapar la....
Jadi hari puasa pertama sampai tengah hari je la puasanya.. ni first time ni nak blaja puasa.
Hari kedua, penat sikit sebab jalan sana sini, banyak tempat pergi dan akhirnya setelah dipujuk berulang kali pukul 4 petang berakhir lah puasa dia kerana dah tak tahan.
Hari ketiga, kali ni rehat je kat rumah, start pukul 2 dah meracau2, haus la, lapar la, setiap setengah jam bukak peti ais, tapi kena pujuk... sabaarrr. Akhirnya dengan penuh semangat dia melaungkan: "Kakak sabaaarrr".
Akhirnya selesai jugak puasanya sampai berbuka maghrib hingga la hari ini dia dapat puasa setiap hari. Sekarang ni dah 8 hari dia puasa. Alhamdulillah....
Itu lah pengalaman pertama kakak berpuasa. untuk pengetahuan naufal tak kuat makan jadi puasanya senang je, tapi kakak tu kaki makan jadi asyik nak makan jadi mujahadah lah sikit puasa dia, kelakar pun ada, tapi lama-lama ok la.

7 comments:

Suzi said...

akak kat sini mcm payah sikit nak suruh anak start puasa...bila hari minggu puasa tapi hari sekolah tak puasa sbbnya takde suasana kat sekolah. Iman dah blh puasa sepatutnya tapi thn ni baru sehari puasa sbb batuknya yg teruk sangat plus takde suasana kat sekolah....harap balik m'sia nanti diaorg ni takde masalah...

izat said...

Salam kak suzi, kat ostolia mmg suasana nya lain. Suma bdk2 tak posa tiba2 anak kita plak posa mmglah mujahadah..bdk2 kan..Cam saya kat sini, kalau naufal tak puasa mmg nak kenalah he he, semua puasa kat sini..farhah lah, dia mmg kuat mkn, rasa kelakar plak tgk kerenah dia. Sampai hari ni pun dia masih bising2 LAPAR..he he

Ummi-Izah said...

assalamualaikum...

hehe umair pun baru 5 tahun..tapi anak saya tak seteguh anak izat..walaupun ada hari dia dapat puasa penuh...tapi next day...dlm tgh hari jer dah minta2 makan..pastu bila makan bukannya makan abis...sket jer..kekadang rasa cam aish budak nih..anak kawan suami pompuan gak same age pun leh tahan...anak saya yg lelaki plak aduih hai...tapi tgh training kan..

umi-ali said...

aslm,mmg kene byk sbr latih anak pose...yg paling x tahan bila dia tanya pukul brp ni, skjp lg tanya lg,adalah beza 2, 3 minit...cemana nk jwb?Td kita dah jwb, kul 4 stgh, pastu nk jwb 4.33...kire 4 stgh jgklaa...dahle kita pun pose, mahal air liur bln pose ni tau!Ckp lbih karang kering tekak yg mmg kering...klu naik angin, lg kering jd gurun sahara!Haha!Itulah kita umat bongsu yg lemah, sahabiah anak dia nyusu pun dia x bg susu.. ni anak kita dah 4, 5 thn!Akk dulu pun cmtu jgk!Kena targhib anak2, ALLAH Maha Melihat...ummi tak nmpk tp ALLAH nampak...satgi dia mandi lama2 mulut ternganga je, haha, agaknya kita pun cmtu dulu kan? Tu yg tau taktik anak2!Kantoi le korang!

izat said...

Assalamualikum kak umi -ali..
lama tak dgr berita..mesti sibuk bulan ramadhan nih..doa utk saya gak kak.
ha ha..memang lah dia dok tanya pukul brapa dr kul 2 sampai nak maghrib..peti ais tu asyik lah dibukak je..he he cam mak dia jugaklah dulu ha ha...kantoi...

izat said...

Assalamualikum ummi izah, br perasan comment hr tu tak keluar..camna leh jd camtu ye..dah comment hr tuh..anyway sebayalah anak kita ye? umair pun kira ok lah tuh..training period..he he
rasa kalau anak pompuan kuat skitlah ummi izah..boys kan kuat main he he..cepat penat..takpe kasi peluang lagi..
Umi izah, saya berkenanlah dgn pencil case tuh

Ummi-Izah said...

waalaikumussalam...

oo izat ada komen yer..mungkin blog punya setting kot...berkenan as if nak order ker...boleh izat tapi sebab saya buat pelan2...so lambat sket...sekarang nih sumer tgh hold..lepas raya baru saya sambung order...saya buat ikut turn...takut nanti orang marah kalo jump queue..izat leh tgk waiting list kat blog saya...