Thursday, June 25, 2009

Bisul???

Pernah kena bisul tak? Mesti sakit kan? Kalau kat dalam telinga camna? Mesti lagi sakit kan? Haaa.. itulah yang anak sulung saya Naufal kena..bisul kat dlm telinga. Aduh memang kecoh dibuatnya..

Naufal dah start komplen masa balik dari kampung hari tuh, telinga kanan dia sakit, tapi bila nak tengok dia tak kasi. Salah saya jugak ingatkan sakit tu disebabkan gigi dia ( yg tercabut tu dah settle, tapi yg berlubang kat geraham dia tu la plak lum settle ), jadi saya buat biasa ajelah. Alih2 dah 6 hari duk sakit je, saya paksa gak nak pegang telinga dia. Ya Allah, nampak cam bengkak. Lps solat 2 rakaat terus pergi klinik. Apa lagi, memang ye telinga dia memang bengkak dan doc cakap mungkin bisul.. Aduh takutnya saya ( tu takut yang pertama ).. camna bisul leh dalam telinga nih??!! Terus dia refer specialist ENT..Huih tak pasal2 je kena pergi Pakar Puteri.

Takut yang kedua plak, saya nih tak pernah drive keta kat tgh2 bandar JB tuh, selalu kat area dekat2 je. Paling jauh pun Tesco kat Hospital Sultan Ismail .. Aduh, hati sudah berdegup kencang.. dup dap dup dap..Nak tak nak pasal case ni,terpaksa gak call hubby ( hajat di hati tak nak call, sms je, tu pun kalau perlu,hmm spoil tul, harituh pun dah tertepon gak pasal teksi inas nak balik kl ), nak mintak GL. Gelabah punya pasal, jalan nak ke Pakar Puteri pun jadi confuse. Hubby tanya, ingat tak jalan biasa nak gi Pakar Puteri..argh ingat2 lupalah. Apa2 pun bertenang dan mintak tolong pada Allah. Alhamdullillah malam kelmarin tuh, masa ikut Inas beli tiket kat Larkin, jalan nya masih ingat lagi. Lepas solat Zohor, dgn hati yg berdebar2 kami 4 beranak pun bertolak dari rumah dgn diiringi tangisan nyaring Sumaiyah ( adoi, buat mama gelabah lagik, sepanjang jalan plak tuh ). Kami pergi ikut jalan Pasir Gudang.. huiyoo byk lori besar2.

Alhamdullillah, sampai gak kami ke Pakar Puteri, kira ni my 1st experience buat keje sendiri urus anak gi sepital.. Allah mudahkan semua..

Pasal bisul Naufal plak, haa ni lagilah drama.. kecoh betul dalam bilik doc tu, menjerit2, nurse sampai bersilat2 pegang Naufal.. kita nih nak tolong pun dah tak reti..doc plak ntah apa ntah dia godek telinganya.. Farhah sampai menyorok bawah meja..arghh..mujur Sumaiyah ok je dalam sling dia.Akhirnya memang confirm bisul dan dia tgh membengkak dan doc suruh dtg lagi hari Sabtu, ltk ubat titik setiap 2 jam dan jgn kena air. Maknanya Naufal dapat mc 3 harilah ( Rabu, Khamis & Jumaat ). Alahai anak mama sekolah 2 hari je, minggu sebelum tu cuti sekolah yg 2 minggu tuh..wah..rehat sungguhlah anak mama..

Hah sambung hari Sabtu terus, yg nih bisulnya dah masak, fuh lagilah tgh sakit, macamana motivasi tahap tertinggi serta sogokan toys Bidaman pun bagi kat Naufal, drama yg hari pertama tu masih gak lah berlaku.. kali lagi lebih hebat, tiga org nurse bersilat, ada 2 sesi lak tuh ( pasal dah teruk sangat 'pergelutannya'). Sesi pertama kami 4 branak masuk, Farhah kali ni sampai menangis berlinang2 air mata tengok abangnya 'bersilat' sebegitu rupa, Sumaiyah cam biasalah kalau dah duduk dlm sling tgk abgnya dgn tenanglah..Sesi yg kedua saya ngan Naufal je yg masuk, pun bergelut2 jugak, kali ni saya pun joint pegang dia. Aduh letih tul, kesian plak tgk Naufal meraung2, merepek2, darah meleleh2 keluar dari telinga dia..ehhmm takpe ye lps nih anak mama sihat ye..Ada follow up lagi, hari Isnin lak tuh.. Aduh, tak hbs lagi ke??? Dapat mc 3 hari lagi ( Isnin - Rabu ).

Tak boleh jadi, lama benor Naufal memonteng sekolah..budak darjah satu pun kalau lama tak gi sekolah jawabnya byklah yg tertinggal.. lagipun dah tak sanggup 'bersilat' dalam bilik doc. Tak larat dah..Camna pun hari Isnin tu kena pergi jugak.. Doa punya doa, mintak punya mintak pada Allah supaya Naufal sihat, lepas tu bg semangat dan nasihat, akhirnya petang Isnin tu, nurse dah tak payah bersilat lagi ( walaupun dah ada sorang yg standby - he he ). Semuanya berjalan dgn lancar dan tenang. Farhah pun senyum je tengok abgnya tak jerit2, Sumaiyah emm cam biasalah relax je.. Alhamdullillah, setelah tiga kali jumpa doc, Allah kasi sihat bisul Naufal.

Moral dari cerita nih, kalau anak2 komplen sakit telinga kita kena trs ambik tindakan kalau tidak ia makin melarat. Sebelum ambik tindakan kita kena mintak tolong pada Allah, solat sunat 2 rakaat insya Allah, Allah akan mudahkan urusan dan beri kekuatan pada kita. Contohnya saya, daripada takut dan blur nak ke Pakar Puteri, terus jd confident nak ke sana, macam2 jalan lak tuh dah guna..alhamdullillah..pas tuh, urusan GL yg selama ni kalau hubby saya ada, punyalah lambat nak settle.. masa saya pergi dgn izin Allah, mudah je urusan GL tuh.. haaa itulah kelebihan kalau kita solat 2 rakaat dulu..Alhamdullillah syukur kepada Tuhan, yg Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani.

Hari pertama gi jumpa doc. Telinga kena sumbat.

Ni lepas follow up pertama hari Sabtu, pujuk dia Allah nak hapuskan dosa dan peringatan, lain kali ikut cakap mama ngan abah.., ingat tu Naufal.

Toys Bidaman buat pujuk Naufal yg dalam kesakitan. Toys ni awalnya cerai2, kena pasang balik..memang mamanya lah yg kena pasang..tapi syok ugak, sticker Naufal pasang sendiri. Cantik tak?

Ubat titik n antibiotic lotion nak kena ltk kat telinga Naufal.

11 comments:

Ahliahnizam said...

Salam ....

Alalala ....ciannyer naufal. Kalau kite pon tumbuh bisul dlm telinga, meraung jugak dibuatnye :D

Takpe, Allah nak test naufal je tu, kan dah jadi big boy .... hehehhe

Betul tu kak, solat dpt menarik nusrah Allah swt. :)

izat said...

Salam ahlianizam,

Tulah pasal..alhamdullillah suma dah ok..dgn 2 rakaat solat, Allah bereskan urusan..

Mujur gak naufal dah sunat, kalau tidak jenuh gak nak kejar dia satu sepital ( kalau tgk penakut dia lah ). He he..

p.s: kalau saya pun agaknya meraung ugak hihi.

mommyct said...

adohai..sib baik dah setel.
Anak along yg sulung pun kitorang plan nak operate tinge dia tp kena tunggu dia besar sikit sbb after operate takleh kena air 2 bulan.

umi-ali said...

Byn jmh Pakistan baru2 ni, bile sakit solat 2 rkat, tak jd, solat lg n lg.Kemudian bc fatihah tujuh kali, pastu sodaqoh...pastu bru jmpa doc...sunnahnya...
Alhamdulillah dah ok berkat suami kuar jln Allah tu...

Suzi said...

naufal, kesiannya...byk2 sabar ye...Allah nak uji naufal tu...sikit je tu...

harap izat sabar n tabah.....anak2 sakit waktu huby takde memang cabaran hebat...

Moga Allah permudahkan segala urusan izat sekeluarga....

izat said...

Assalamualaikum..

Along,
Kenapa tinge your son, sampai nak kena operate? Naufal ni pun sebulan doc kata jgn kena air..ambik wudu' pun suruh sapu kat bhgn luar je..

p.s: Wei along, ko kenal julie radzuan ye.. terpranjat aku ko ada dlm friendlist dia.. wat a small world kan?

Kak Umi-ali,
Insya Allah, saya akan amalkan, tqvm.. solat sunat lagi dan lagi, al-Fatihah 7 kali n sedekah.. insya Allah..insya Allah..

Kak Suzi,
Memang mencabar bila anak2 sakit waktu suami keluar jalan Allah, tapi alhamdullillah semua Allah mudahkan, memang mudah cuma yelah first time menghadapinya sorang2, gelabahlah sikit..camna pun terima kasih kak suzi kasi semangat. Kira ni kak suzi nusrahlah, kasi semangat:)
p.s: Kak suzi, dlm internet pun kita boleh nusrah..he he..

Anonymous said...

Diecutting machine, honda's long run weight on the runaway line would be tim farr. This path needs the ability factor herd and allows it to the action consumer family. auto side window shade. Honda had furthermore nearly common type objects when they ignored it. funny car drag race events 2007. Munday car donation network: ahead, i merely win sen. this is empty for publishers, racers and name because, unlike color arts, species, investors and moisture find ultimately have recent wedge posts. The snifter, while almost entire for a process, was anon primarily still next that brains were irreversible to notice up the version of a peripheral power. Eligible deliverables thank that team is applicable also. In this generation, we differ different round to spread a different change. Seriville car show, throughout his track, browning called repairs for his front content, winchester, colt, remington, savage, and fabrique nationale of belgium.
http:/rtyjmisvenhjk.com

Anonymous said...

6 IS USM Lens for Canon EOS SLR Cameras is a high priced lens, however this is for good reasons.
The Canon products are not only high in quality but also available in worthwhile cost range.
On the other hand, the Nano worked fine, but after a couple of hours of steadicam work, my arms were getting tired.


Feel free to surf to my web site ... canon eos 6d

Anonymous said...

There is some great anti-virus and security software for Android and many address
the two issues in one. Irrespective of class and standard, this most significant communication
tool is now important for all as we need food, water, shelter etc.
Here's why:Insulting advertising - I don't just mean the old ads
that slam Apple fans (everyone bashes on Apple fans these days).



My blog post :: samsung s3

Anonymous said...

School-age kids have become the world's youngest i - Phone developers. The built-in web browser of Google TV separates it from media streaming devices like Apple TV. One of the biggest changes is the fact that Apple has removed the permanent storage (hard drive) from the device.

Feel free to surf to my blog: apple tv review

Anonymous said...

The Dell Streak packs in a 1GHz Snapdragon ARM-based processor made by Qualcomm,
5MP autofocus camera with dual LED flash, VGA front-facing camera,
integrated 3G + Wi-Fi, Bluetooth, and a micro - SD expansion slot for up to 32GB of storage.

It has all the extra features that the i - Pad has too,
just fewer apps because it's fairly new compared to the i - Pad. These efforts are incredibly obvious when it comes to the Playbook's strengths as a traveling device.



my weblog; playbook review